Izdvajamo

Saznajte da li je UN dijeta dobar način mršavljenja!Skoro svake godine svjedočimo pojavi barem neke nove, globalno popularne redukcijske dijete pa govorimo pretežno o proljećnim sezonskim hitovima. Broj dostupnih knjiga s različitim pristupima kontroli tjelesne mase daleko prelazi brojku od hiljadu. Riječ je o tzv. popularnim dijetama, što su u stvari restriktivni načini ishrane s obzirom na unos energije.

Takvi režimi ishrane su nezahtjevni za korisnike, ne iziskuju edukaciju i razmišljanje, promovišu “čaroliju“, baziraju se se na spoljašnjem autoritetu i daju lažnu sigurnost. Iako se između pojedinih od takvih dijeta mogu analizom utvrditi razlike, veća ili manja prihvatljivost osnovnog koncepta, njihova zajednička i najveća mana je vremensko ograničenje, zbog čega se ubrajaju u tzv. brze dijete.

UN dijeta je jedna od najpopularnijih dijeta na našim prostorima. Postoje brojne nejasnoće oko njenog naziva. Neki smatraju da UN znači Ujedinjeni nacije, a neki čak navode da UN zapravo znači UH, tj. ugljeni hidrati (latinično h se na ćirilici čita kao n). Naziv UN dijeta dolazi od engleskog undiet, tj. ne-dijeta. Takođe, UN dijeta nije samo jedna dijeta; naziv undiet odnosi se na sve popularne dijete uz čiju se pomoć mršavi, a da pritom ne gladujete, tj. trebalo bi da se osjećate kao da niste na dijeti.

UN dijeta ima nekoliko pravila, a neka od njih mogu se sresti i kod drugih popularnih dijeta:

* dijeta traje 3 mjeseca

* dnevni unos hrane raspoređen je u 3 obroka, uvijek u isto vrijeme tokom dana

* doručak je svaki dan isti i sastoji se od voća

* proteini i ugljeni hidrati ne smiju da se kombinuju

* ponavlja se ciklus od 4 dana koji ne smije da se mijenja: (1) proteinski dan, (2)skrobni dan, (3) dan ugljenih hidrata i (4) voćni dan

* svaki 29. se dan gladuje i dopušteno je samo da pijete vodu

* preporučuje se redovna fizička aktivnost

S UN dijetom se sigurno postiže željeni rezultat. Razlog je jednostavan – unos energije znatno je smanjen, čemu uveliko doprinosi i dan kada se u potpunosti gladuje. Dobro je što se uz dijetu preporučuje i redovna fizička aktivnost. Međutim, ova dijeta ima brojne i nezanemarljive nedostatke pa se ne preporučuje baš kao dobar način regulisanja telesne mase, savetuje Dijeta.

Jedna od glavnih zabluda UN dijete je tvrdnja da se postižu trajne promene metabolizma. Dijeta uključuje brojne zabrane, ograničenja i stroga pravila zbog čega nije dugoročno održiva. Zabranjena hrana ne postoji i ni jedna namirnica sama po sebi ne goji, jedino je važno koliko često i u kojoj količini se konzumira.

Definisanje skrobnog dana (kada se jede i povrće) i dana ugljenih hidrata kao zasebnih dana nije potrebno jer i skrob pripada ugljenim hidratima, zato je važnije koliko se ukupno ugljenih hidrata unese, a ne da li je riječ o jednostavnim ili složenim ugljenim hidratima.

Odvajanje namirnica bogatih proteinima od namirnica bogatih ugljenim hidratima može da ima i nepoželjne posljedice. Ishrana s previsokim učešćem proteina opterećuje bubrege, može da uzrokuje giht i prazni rezerve glikogena što je rezervni oblik glukoze u tijelu.

Glavni razlog popularnosti ove dijete leži u činjenici da je to dijeta niske energetske vrijednosti ponajviše zbog voćnog dana, a znatan deficit ostvaruje se i danom gladovanja. Ipak, brojna ograničenja čine je dugoročno neodrživom zbog čega spada u jednu od “čarobnih” i, nažalost, naučno neutemeljenih režima ishrane i mršavljenja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Novi Talas.