Izdvajamo

Na hiljade svijeća gorjelo u Crkvi Svetog groba u Jerusalimu (FOTO)Hiljade pravoslavnih vjernika i hodočasnika iz cijelog svijeta okupilo se danas u Crkvi Svetog groba u Jerusalimu da obilježe dolazak “Svetog ognja” sa mjesta na kome je Isus pokopan, po hrišćanskom vjerovanju.

Mnogi vjernici nosili su po 33 svijeće, koje simbolizuju svako godinu Isusovog života

“Sveti oganj” simbolizuje Isuvovo vaskrsnuće i prenosi se u nekoliko mjesta u svijetu.

Mnogi vjernici nosili su po 33 svijeće, koje simbolizuju svako godinu Isusovog života. Svijeće su zapaljene ognjem iz grobnice i dim je ispunio crkvu prepunu hodočasnika, koji su nosili krstove i mobilnim telefonima fotografisali nezaboravan događaj.

Mladići su udarili u bunjeve, a nekoliko hodocasnika je započelo tuču, koja je brzo zaustavljena.

Tokom ceremonije jerusalimski patrijarh Teofil III ušao je u Isusovu grobnicu s ugašenim kandilom, koje se čudom samo zapalilo kao poruka vjernicima sa nebesa i taj oganj prenio na svijeće okupljenih vjernika, a oni dalje svojim bližnjima i u svoje hramove. Kako se oganj pali je dobro čuvana tajna.

Hiljade izraelskih policajaca i pripadnika vojnih snaga brinulo se o redu i miru, pokušavajući da usmjerava masu ljudi u crkvu, podignutu na mjestu gdje je Isus razapet, pokopan i vaskrsnuo.

Među vjernicima su bili i Palestinci koji su dobili dozvolu da uđu u Izrael sa Zapadne obale.

Ritual “Svetog ognja” star je najmanje 1.200 godina, podsjeća AP i navodi da se smatra rizičnim zbog otvorenog plamena koji se prenosi od ruke do ruke, jer crkva ima samo jedan izlaz, a vozila hitne pomoći ne mogu da joj priđu.

Ove godine ritual je protekao bez incidenata, jer su vjernici i sveštenstvo brzo izašli iz drevne crkve da predaju plamen ljudima koji su čekali ispred i u obližnjim uskim ulicama.

Za ceremoniju se zapravo vezuje samo jedan smrtonosni incident zabilježen 1834. godine, kada su hodačasnici u panici žurili da izađu iz bogomolje, pa je u stampedu poginulo nekoliko stotina ljudi.

Pravoslavni hrišćani slave Vaskrs po starijem julijanskom kalendaru, a katolici i protestanti proslavili su ga nedelju dana ranije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Novi Talas.